“Your heart is hugging, body follows”

William Chen workshop in Amsterdam, 22 t/m 25 augustus.

“You think I am in a good shape, but I am not.” De ochtend voor zijn vertrek uit New York was William Chen nog niet in staat zelfstandig uit zijn bed te komen vanwege een uitglijder in het bad waarbij hij zijn ribben kneusde. Hiervan was tijdens de workshop niets te merken terwijl de ribben juist een cruciale rol spelen in zijn zienswijze om het hart te openen.

Hij benadrukte het openen van het hart door ruimte te maken tussen de ribben (door de verschillende spieren die de ribben vasthouden te ontspannen) en met gevoel de vorm te doen zodat je wortelt in de aarde en je armen gaan drijven. Dit geeft een gevoel van geluk dat de stress vermindert en je leven verlengt. Je armen bewegen vanuit je hart, moeiteloos: “Your heart is hugging, the body follows”. Je hart (mind/shen) initieert de beweging door ruimte te maken tussen de ribben en die te verbinden met de voeten en de vingers. Je organen krijgen zo meer ruimte en zuurstof. “See how cool I am”, terwijl hij voordoet hoe de maffia destijds rondliep in Shanghai met een vogelkooitje in de hand.

In een artikel in de NRC over skaten las ik het volgende: “je moet niet te moeilijk denken, als je het simpel houdt in je hoofd, is alles mogelijk. Zodra je de truc voor je ziet, lukt ‘ie ook.” William Chen noemt dit “filling up the shape”: je maakt je eerst een voorstelling van de houding die je wilt aannemen en dan zorgt de energie vanuit het hart ervoor dat het gebeurt. “De energie doet de vorm.”

Belangrijke aspecten van zijn vorm waarmee hij dit illustreert zijn: de “four wheel drive”, waarbij alle ledematen geactiveerd worden; “spinning the floor”, waarbij je de vloer wilt laten draaien, maar door middel van wortelen door de vloer heen draait de vloer jou; de verbinding tussen duim, hart en grote teen en hoe je van double weight naar single weight komt.

Ook het gebruik van het “second heart” kwam hierbij weer aan de orde: door te ontspannen in de flanken en de liezen worden de spieren in de benen meer aangesproken waardoor je je “second heart”, (de grote spieren in de benen), activeert die je hart helpt om bloed en zuurstof door je lichaam te pompen.

Al deze aspecten helpen je om beter te wortelen in de aarde en de energie via de benen naar de vingers te leiden. In 2005 ben ik plotseling doof (plotsdoof) geworden aan mijn linker oor, waardoor mijn linker evenwichtsorgaan niet meer functioneert. Door bovenstaand principe van William Chen van het openen van het hart toe te passen waardoor mijn armen gaan drijven voordat ik ga activeren ben ik veel beter in staat in balans te blijven tijdens de high kicks in de lange vorm.

Tot het eind van de workshop in Amsterdam bleef William Chen energiek en ondanks zijn hoge leeftijd en uitglijder in bad bleef hij geduldig alle vragen beantwoorden. Tussendoor had hij zelfs nog een mailtje van zijn bezorgde vrouw Priscilla Chen gekregen: “You are my Superman”.

William C.C.Chen is een bekende leerling van Cheng Man Ching, maar hij heeft zijn eigen vorm ontwikkeld die op veel punten afwijkt van die van zijn leermeester. Al sinds de oprichting van de Stichting Taijiquan Nederland (STN)  in 1983 worden er succesvolle workshops georganiseerd met William Chen. Zijn workshop is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis in Nederland die thans afwisselend wordt georganiseerd in Amsterdam en Deventer door respectievelijk Maartje van Staalduijnen en Laura Stone.

Volgend jaar komt William Chen naar Deventer aan het eind van de zomer. Meer informatie bij Laura Stone: www.thestudiotaichi.nl.

Ondertussen organiseren Ceciel Kroes en Judith van Drooge in 2017 de derde Body Mechanics-dag in Zwolle met medewerking van het Platform van William C.C. Chenleraren. Hier komen alle principes van William Chen aan bod. Nadere info binnenkort op deze website. Op Youtube zijn verschillende filmpjes van hem te zien en dankzij Nils Klug ook compilaties van zijn laatste workshops.

David M. Knibbe met dank aan Ko Tamminga.

2 gedachten over ““Your heart is hugging, body follows””

  1. Anton Sprenger

    Weet u of er leraren in Haarlem de vorm van William Chen doorgeven; zo ja, wie, wat, waar?

    Dank,
    Warme groet van Anton

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven