Tai Chi ontmoetingsdag 2016

Tai Chi ontmoetingsdag, 19 maart 2016

Deze dag vond op zaterdag 19 maart plaats, in de Zwolse Tai Chi school van Judith van Drooge. Er kwamen zo’n 25 mensen uit Nederland, België en Duitsland. Met onze leraren erbij was dit een mooie groep om samen deze dag te vullen.

We begonnen de dag om half 11 met een rustige inloop, koffie/thee, koek en kennismaken. De organisatoren van deze ontmoetingsdag, Judith van Drooge en Ceciel Kroes, openden de dag met een ‘hartelijk welkom allemaal’-woord.

De aanwezige leraren van het William C. C. Chen-platform stelden zich voor, wie ze waren, hun leslocaties, kort een aantal ervaringen en ook hun favoriete thema’s en bezigheden binnen de Tai Chi Chuan van William C. C. Chen.

Hierna deden we gezamenlijk met de hele groep de korte vorm. Er was een grote variëteit qua Tai Chi-ervaring binnen de groep. Met de ‘beginners’ in het midden kon iedereen eigenlijk zonder problemen de hele korte vorm meedoen.

Judith van Drooge begon als eerste leraar met een omschrijving over haar thema, principes bij de beweging fair-lady’s binnen de vormbewegingen. Ongeveer een half uur hebben we gezamenlijk hiermee gewerkt.

Hierna werd Nils Klug uit Duitsland gevraagd zijn thema: ‘de duw’ te behandelen. We volgden een echte ‘Nils les’, in het Engels, humoristisch vragen beantwoordend over zijn vorm interpretatie en hij gaf veel praktische uitleg over de toepassingen bij partner oefeningen.

Hierna, met de hernieuwde informatie in ons hoofd, nogmaals met de gehele groep de korte vorm gedaan.

Onderstaand een aantal foto’s van het ochtendgedeelte:

En toen was het lunch-tijd.
Omdat het geheel zo informeel was en de ruimte van Judith een echte Tai Chi Chuan-pleisterplaats is, werd de lunch heel ontspannen, echt gezellig, met veel gebabbel en vragen en uitwisselingen tussen leraren onderling en studenten. Dat is wat zo’n ontmoetingsdag zo’n mooie bijeenkomst maakt, de laagdrempeligheid en de mogelijkheid elkaar, leraren en leerlingen, binnen dezelfde stijl te ontmoeten.

Na de lunchpauze konden we kiezen om bij Ceciel Kroes haar favoriete bezigheid: zwaardvorm, te trainen of uit te proberen, of bij Sabine Weihrauch een applicatie te oefenen: Step up, Deflect, Intersept and Punch.

Sabine’s groep verdween hiervoor naar de ruime hal. Ik (Ceciel) ben daar niet bij geweest, want moest zelf een workshop begeleiden, maar ik weet dat Sabine is altijd heel precies in uitleg is en de mensen altijd goed laat doorwerken. De groep kwam dan ook opgewarmd en heel enthousiast terug.

De ‘zwaardgroep’ kreeg van ondergetekende de eerste beginselen over het hanteren van het zwaard. Uitleg hoe met het concept ‘zwaard’ om te gaan, gewicht voelen en evenwicht vinden. We hebben balans met een wapen in het eerste deel van de vorm, heel langzaam ingesproken ge-oefenend. Een echte kennismaking-les en met 1 leerling desgevraagd de hele vorm doorgelopen.
We hadden er 3 kwartier voor en wederom, voor iedereen voelde dit toch weer erg kort!!

Maar : we hadden ook nog het vrije pushen op het programma…
Leraren en leerlingen door elkaar, dit is altijd erg leuk, verrassend en leerzaam. Omdat er ook een aantal mensen waren die zich niet zo zeker voelden met het vrije pushen begeleidde David Knibbe een kleine groep met introductie tot het push hands, het gronden, het flexibel zijn en beetje bezig met het durven duwen een duw ontvangen.

En toen was het alweer half 5, de dag was omgevlogen!
Een afscheidswoord en opgewekte en tevreden gezichten, een echt leuke dag.

We organiseren in 2018 opnieuw een dergelijke dag.
Wij, organisatoren Judith en Ceciel, vinden het idee om bij elkaar te komen en op een vrije, ontvankelijke manier te kunnen uitwisselen over hoe we de Tai Chi Chuan benaderen, hoe we ons ontwikkelen als William C. C. Chen familie, erg belangrijk, heel relevant, maar vooral echt super leuk!!

Dus: blijf opletten op onze volgende uitnodiging!

En dan hebben we nóg meer foto’s:

2 gedachten over “Tai Chi ontmoetingsdag 2016”

 1. Ziet er prima uit. Ik word er enthousiast van. Ik doe al geruime tijd tai-chi WCCC-stijl, maar krijg steeds meer zin om hier ook les in te gaan geven. Kun je me zeggen waar ik hiervoor terecht kan? Is er een lerarenopleiding in (de buurt) van Den Haag of in Nederland? Kun je me adviseren?

  1. Beste Lex,

   Dankjewel voor je positieve reactie!!
   Dat is altijd erg leuk om te lezen!!
   Je stelt erbij direct een beetje ingewikkelde vraag, hopelijk kan ik je kort een helder antwoord geven

   Tai chi chuan beoefenen is net als alle kunsten een ‘vrij’ beroep, dus in principe kan iedereen zich per direct na de 1e taijiles zichzelf tot ‘leraar’ gaan noemen…
   Dat is niet echt wenselijk daar kunst toch altijd ook met kennis en kundigheid verband houd,
   en omdat je met een ander mens’ zijn/haar’s ‘bewegings apparaat’ werkt is dit vanzelfsprekend heel belangrijk en een echt verantwoordelijke aangelegenheid…

   William C.C.Chen heeft hierom een waarborgend certificatie systeem ontwikkeld, certificatie voor lesgeven, diploma voor master-titel.
   Een gediplomeerde (maar soms ook gecertificeerde) leraar kan iemand anders bij William Chen aanbevelen om verantwoord in zijn stijl les te gaan geven.
   Dit gebeurd schriftelijk. Bij aanname van deze aanvraag krijgt de aanvrager een vragenlijst.
   Gevraagd word oa. naar de motivatie, les-uren van training bij je leraar en bij William CC Chen, je ‘levens-cv’ , je opleidingen ed., er wordt gevraagd om 3 (niet aan TCC gerelateerde) personen te vinden die schriftelijk een karakterschets van aanvrager kunnen geven, en …. niet onbelangrijk :
   Master Chen beoordeeld deze leerling zelf in zijn workshops.

   Dit proces neemt zoals je begrijpt enige tijd in beslag…

   Je schrijft dat je al geruime tijd deze stijl beoefend,
   jouw eigen William C.C.Chen leraar is eigenlijk de eerst aangewezen persoon die je zou je kunnen aanbevelen bij master Chen, maar in principe zou het ook iemand anders van leraren kunnen zijn.
   Vanzelfsprekend moet die leraar jou dan wel toch ook wel goed kennen…

   Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord?
   Hartelijke groet en ik neem aan… tot snel ziens, in augustus bij Master Chen in Amsterdam (26 t/m 29 aug)

   Ceciel Kroes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven