William C. C. Chen 40 jaar in Nederland

William C. C. Chen

William C. C. Chen is een van de laatst levende leerlingen van Professor Cheng Man-Ch’ing en nog steeds actief in het geven van workshops over de hele wereld. In 1978 voor het eerst uitgenodigd door Kwee Swan Ho in de Kosmos en komend jaar 2018 in Amsterdam in het Frans Otten Stadion.

William Chen werd geboren in 1933 in Wenzhou, provincie Zhejiang aan de oostkust van China. Daar groeide hij op tot na de 2e wereldoorlog het gezin vertrok naar Taiwan, vluchtend voor het opkomende communisme.
William Chen’s vader en Professor Cheng Man-Ch’ing waren in hun jeugd bevriend en bij herenigd contact vroeg Cheng Man-Ch’ing of William Chen zich interesseerde voor een studie in de Tai chi chuan. William Chen, toen net een tiener, was enthousiast en zodoende werd hij als jongste discipel opgenomen in het gezin van Professor als Cheng Man-ch’ing, als oudere broer van 5 levendige kinderen.

William Chen kreeg in zijn eerste tienerjaren de mogelijkheid om luisterend te leren van de lessen die professor Cheng gaf aan oudere studenten. Hij kreeg privé 3 x daags interne training van professor Cheng en had een vol programma met als dagelijkse routine: verzorgen van de trainingsruimte, assisteren bij lessen, receptionist voor de acupunctuurpraktijk van professor Cheng en nachtbewaker van de trainingsruimte.

In 1950, hij was toen 17 jaar, werd hij professor Cheng’s vaste assistent en gaf privélessen aan studenten, in 1953 trainingen bij grote regeringsbedrijven en men noemde hem, om zijn jonge leeftijd, de ‘baby-master’.
Het gezin Cheng bleek te druk in combinatie met studie en William Chen ging voor zijn high school examens weer thuis wonen. Iedere zondag bleef hij komen voor push hands en interne training en ook om de herdershond, die in zijn plaats de dojo bewaakte, te verzorgen.

Banner Award 1958 , tijdens het Nationaal Chinese Martial Art Tournament Taipei/Taiwan.
Banner Award 1958 , tijdens het Nationaal Chinese Martial Art Tournament Taipei/Taiwan.

De studenten pushten graag met William Chen daar hij jong en flexibel was. Hij pushte nooit terug, twee jaar lang yielding en neutraliseren als een duikelmannetje. Professor Cheng was trots op Chen’s kundigheid van het principe “investment in loss” en hij kreeg de bijnaam “Snake waist boy”.

In 1954 begon William Chen met wedstrijden, het eerste ‘martial art’ toernooi in Taiwan. In 1956 zat hij in het Taiwanese team en werd hij uiteindelijk tweede in lichtgewicht boksen in de Taiwan State Olympics Competition in 1958. Hij was toen 25 jaar. Kampioen bokser Kuo Chin-Fong interesseerde zich voor het tai chi boksen en nam William Chen als leerling zodat deze kon trainen met zijn top-student.
Door de resultaten in deze toernooien steeg William Chen’s bekendheid en werd hij uitgenodigd om lessen te geven in Singapore en Malaysia, in 1959 in Kuala Lumpur en Bangkok, als student op de universiteit in van Hawaii in Honolulu groepen en privélessen.

Wiliam Chen in 'De Kosmos', Amsterdam
Wiliam Chen in ‘De Kosmos’, Amsterdam

Cheng Man-Ch’ing woonde inmiddels in New York en vroeg William Chen meermalen naar Amerika – New York te komen. In 1965 arriveerde William Chen en ondersteunt door Maggie Newman kon hij in haar studio zijn eigen groepen beginnen. Nog studerend op de Universiteit en assisterend bij Professor Cheng startte William Chen zijn eigen school, later genaamd de ‘William C. C. Chen School of Tai Chi Ch’uan’.

Anderhalf jaar bleef hij Professor Cheng assisteren bij de interne trainingen, thuis gekomen trainde hij zichzelf vooral in het incasseren van stoten, free fighting en zijn demonstraties die bijdroegen aan zijn bekendheid in de jaren 60.

In 1969 trouwde William Chen met Priscilla, Cheng Man-Ch’ing en zijn vrouw vertegenwoordigden William Chen’s ouders. Priscilla, ook Tai Chi medaille-winnares – goud in 1990 Baltimore en brons in 2000 Push Hands in Taipei – neemt dan de organisatie van de school op zich en ze krijgen twee kinderen: Tiffany en Maximillion, die beiden meervoudig prijswinnaars worden. Maximillion o.a. San Shou kickboxen, brons in de Wu Shu in Vietnam, en in het USA team bij de Olympische spelen in 2008.
Vooral Tiffany wordt de onverslaanbare tai chi push hands kampioene genoemd, met kick boksen en ‘best Lei tai performance’ in Brazilië en in het Kung-Fu Magazine ‘Hall of Fame’ 2004: Best Competitor en in 2011 ‘Woman of the year’.

In Amerika worden er nog steeds herhaaldelijk artikelen van en over William C. C. Chen in Martial art- en Kung-Fu magazines gepubliceerd.

De Korte vorm van Grandmaster William Chen.

De Yangstijl vorm zoals die is overgeleverd door Yang Cheng Fu heeft 108 bewegingen. Professor Cheng Man Ch’ing, die 6 jaar bij Yang Cheng Fu trainde, heeft deze verkort tot 37 verschillende bewegingen. Voornamelijk om grotere groepen in kortere tijd de vorm te kunnen aanleren. Ook de bewegingen zelf heeft hij aangepast i.v.m. push hands: pols recht, vuist open, kleinere standen en nagenoeg geen fysieke expressie vergeleken met de ‘oude’ Yangstijl.

William Chen, Cheng Man-Ch’ing heeft een aantal bewegingen uit de lange vorm weer terug gebracht in de 37 bewegingen-vorm van Cheng Man-Ch’ing. Dit heeft inclusief herhalingen geresulteerd in een Korte Vorm van 60 bewegingen. Naast deze korte vorm beoefent en onderricht hij ook de traditionele lange vorm en de zwaard vorm.

William Chen heeft een eigen interpretatie over de Tai Chi Chuan principes: het gewicht en de activering vanuit het voorste been. Dit is een gevolg van zijn opgedane ervaringen bij boksen.
Kenmerkend zijn ook de yin/yang expressie van de handen. Zijn bewegingen ogen ronder, energieker dan bij de Cheng Man-Ch’ing vorm. De bewegingen zijn expressiever en zodoende is het ‘stromen’ van de innerlijke energie in kleine details zichtbaarder.

Een ander begrip van William Chen is de ‘Body Mechanics’. Het gebruik van de mogelijkheden die het fysieke lichaam geeft, de logica van het menselijk lichaam als mechaniek. Het in- en uit draaien – spiraal -, het ontspannen voor de actie als een vogel – bird -, de ontspanning en flexibiliteit altijd centraal.

The Three Nails
The Three Nails

Bijv. de three nails: de grote teen als brein en richting-aangever, de bal van de voet als energie pulsar en de hiel als anker. Vanuit deze benadering worden bewegingen doorgegeven door een ‘leeg ontspannen’ lichaam naar de three nails van je vingers.

Met simpele voorbeelden:  oppakken van je zware boodschappentas (three nails) of bij het omdraaien van je voordeursleutel (three nails). Winding: het in- en uitdraaien als een kurkentrekker, een veer, in de grond tot het natuurlijke eindpunt en dan loslatend, de spiraal in je ontspannen ‘lege’ lichaam ‘springt’ terug, geeft de energie door.

Chen gebruikt deze fysieke mechanische uitleg om duidelijk te maken dat bewegingen op deze manier zo goed als geen energie van spieren vraagt. Met de juiste (Chinese!) ‘hart-intentie’ en rust (vrij!) in spieren en gewrichten stroomt de energie van beweging naar beweging, als warme olie door de machine. De Body Mechanics kan uitgelegd worden losstaand van de interne principes, maar heeft de principes vanzelfsprekend wel nodig om interne tai chi chuan te beoefenen.

Applicatie en Push Hands training bij William Chen.

Het gebruik van de body mechanics in applicaties en push hands begint altijd met flexibiliteit om te kunnen ontvangen. Het blijven neutraliseren van de bewegingen is William Chen’s voornaamste uitganspunt. De three nails zijn tijdens het flexibel meegeven en draaien de wortels van je voeten en noodzakelijk bij het vermijden van impact.

Dit ook bij de Sticking Energy, kleven aan je tegenstander als een vervelend pluisje. Het weg-duwen van je partner wordt ook uitgelegd via de three nails, en ook andere voorbeelden.

Over William Chen wordt gezegd, dat hij het marchiale aspect in de Tai Chi Chuan naar Europa heeft gebracht. Echter geeft Williams Chen hier niet de harde direct-contact boks-lessen. Enkel bij gelegenheid met getrainde boksers als Jan Langedijk heb ik hem dit ooit zien doen. Wanneer er tijdens de workshops bokshandschoenen worden aangedaan gaat het vooral om het oefenen van timing en ontspannen loslaten van de stoot tegen een boksbal of muur…

William Chen demonstreert dan enthousiast zeer snelle stoten met de woorden “o, o, did I hit you” altijd raak en letterlijk vliegensvlug. Zie hiervan een echt hilarisch maar ook zeer informatief filmpje

Ik volg Grandmaster William Chen’s workshops nu zo’n 20 jaar en vind ze nog steeds erg leerzaam en prettig. Hijzelf lijkt onvermoeibaar en hierdoor heerst er altijd een goede discipline. William Chen geeft veel aandacht aan beginners en subtiel de correcties aan gevorderde leraren. Hij gebruikt humoristische voorbeelden tijdens zijn uitleg met ook grappig aanschouwelijk materiaal (opwind autootjes, arm-zwembandjes enz.).

Altijd correct, heel geduldig en ongeveinsd vriendelijk. Echter wel ook een echt Chinese leraar: geeft precies die informatie die hij geschikt acht voor jou, richting gevend aan de oplossing die je zelf zou moeten kunnen herkennen…
Citaat van Grandmaster Chen “if nobody has any questions, I still can give all the answers”.

In Nederland heeft een groep W. C. C. Chen gecertificeerde leraren zich verenigd in een platform om in de toekomst gelijkgestemd over de stijl te blijven en samen te trainen.

William Chen 40 Jaar workshops in Nederland

William C. C. Chen werd door Kwee Swan Ho in 1978 voor het eerst uitgenodigd in "De Kosmos" te Amsterdam
William C. C. Chen werd door Kwee Swan Ho in 1978 voor het eerst uitgenodigd in “De Kosmos” te Amsterdam

William C. C. Chen werd door Kwee Swan Ho in 1978 voor het eerst uitgenodigd in ‘de Kosmos’ te Amsterdam (zie foto’s hiernaast en boven). William Chen stimuleerde de groep om een vereniging voor alle Tai Chi in Nederland op te richten, zo ontstond de STTCA, nu de STN. Via deze organisatie werd William Chen jarenlang uitgenodigd, later werd Maartje van Staalduijnen William Chen’s vertegenwoordiger in Nederland.

Op een vaste tijd (eind augustus) en op een vaste stek (Frans Otten Stadion A’dam) heeft zij hem uitgenodigd. De laatste jaren werd dit afgewisseld met Deventer waar Laura Stone en Roland van Sante het organiseren. Maartje’s laatste keer was 2016 – de 25e keer.

Deventer 2017

Maartje van Staalduijnen snijdt de taart aan ter gelegenheid van de 25e keer dat zij de workshop van William Chen in Nederland organiseerde
Maartje van Staalduijnen snijdt de taart aan ter gelegenheid van de 25e keer dat zij de workshop van William Chen in Nederland organiseerde

Afgelopen jaar was William Chen in Deventer. De zaal in het party-centrum waar we trainden was niet al te groot , hierdoor kreeg het een intiem, gezellig karakter.

De workshops waren vol bezocht waardoor in de relatief kleine ruimte het voor velen lastig was om de vorm-lessen te volgen, maar William Chen ‘ziet alles’ en liep rond om te helpen waar nodig. De zaal was ook niet echt geschikt voor zwaardvorm applicaties. Push Hands daarentegen werd heel leuk want mensen werkten dicht op elkaar en konden makkelijker her en der met elkaar uitwisselen.

Laura had een strak rooster ingepland en dit werkte heel goed, zodoende konden alle aspecten van William Chen’s training goed aan bod komen en de manier waarop Laura de workshops inleidde en afsloot gaf een warme en prettige sfeer. Met de perfecte organisatie een zeer geslaagd workshops weekeind.

Amsterdam 2018: vrijdag 24 t/m maandag 27 augustus

Komend jaar komt William Chen dus weer naar Amsterdam, voor het 40e jaar om workshops te geven in Nederland. Na het overlijden van Maartje van Staalduijnen neemt Ceciel Kroes (ckroes@dds.nl) het organiseren over. Dezelfde locatie: het Frans Otten Stadion en ongeveer hetzelfde rooster.

Maart 2018 zal het programma bekend zijn, zie www.tai-chi-chuan-studio.nl of deze website)

Grootmeester William C. C. Chen ziet er naar uit in 2018 weer naar Amsterdam te komen. Met nadruk zijn deze keer bij de applicaties en push hands in het weekeind ook mensen uit andere Yangstijl-richtingen.

Bron: www.williamccchen.com

Dit artikel verscheen in Taijiquan en qigongtijdschrift nr. 20, december 2017.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven