Workshopverslag over Grootmeester William C.C. Chen in Deventer

‘Energize with your heart’
‘Energize your feelings’
‘Feeling with your heart’

Grootmeester in de T’ai Chi William C.C. Chen in Deventer

William C.C. Chen, woonachtig in New York, is een grote naam voor veel beoefenaars van T’ai Chi Ch’uan. Een man die T’ai Chi leeft, die T’ai Chi is. Geworteld in de eeuwenlange Chinese traditie, beoefent en verspreidt William C.C. Chen nog steeds op 82-jarige leeftijd deze meditatieve Chinese gevechtskunst. Van 11 t/m 14 september 2015 was hij in Deventer.

‘Feeling with your heart’ (zet je gevoelens om in energie die volledig verbonden is met je fysieke lijf). Of ‘when you are punching, hit with your heart’ (als je toeslaat, sla met hart en ziel). En de laatste is van Mohammed Ali ‘sting like a bee, move like a butterfly’ (steek als een bij, beweeg als een vlinder). Deze zijn citaten van de grootmeester en oud-bokskampioen tijdens de workshops die uitdrukken hoe hij T’ai Chi en het T’ai Chi boksen beoefent.

Moeiteloos en ontspannen

Eerst was hij 15 jaar vaste gastdocent in de studio van Laura Stone in Bloomington, Indiana. Later, toen hij workshops ging geven in o.a. Duitsland en Nederland, bleef hij haar praktijk, nu gevestigd in de Gibsonstraat in Deventer, bezoeken voor gastlessen. Na zoveel jaren en nog steeds actief en midden in het leven, is het nu de tijd om te laten weten wat zijn betekenis voor de T’ai Chi is (geweest). ‘Moeiteloos, ontspannen, met het grootste gemak en razendsnel’ is Grootmeester Chen in zijn T’ai Chi, aldus Stone. ‘Omdat hij dat ook in zijn dagelijks leven heeft geïntegreerd, is het altijd bijzonder om deze man te ontmoeten’.

Op z’n achtste in een bootje

William C.C. Chen, in 1933 geboren aan de oostkust van China, voer op zijn achtste in een bootje vanuit China naar Taiwan om zich bij zijn vader te voegen. Toen hij 17 was, werd hij de jongste leerling T’ai Chi van Professor Cheng Man-ching, een gerespecteerd dichter, arts, kalligraaf, schilder en T’ai Chi meester. Professor Cheng heeft T’ai Chi naar het grote publiek in China, Taiwan en New York gebracht.

‘Meest verheven vuist’

T’ai Chi Ch’uan is een martial art, een innerlijke  gevechtskunst en betekent letterlijk ‘meest verheven vuist’. T’ai Chi vorm is een opeenvolging van bewegingen, die moeiteloos en ontspannen, luisterend en voelend, precies en subtiel, in elkaar overgaan. Deze individuele beoefening, meditatie in beweging, is de training om de ware T’ai Chi te leren: onverstoorbaar en snel kunnen reageren en bewegen met enorme alertheid, kracht en in diepe ontspanning. In de interactie leer je om contact te maken en mee te gaan met de ander (de kracht ‘neutraliseren’). Hierdoor creëer je de tijd om bewust de juiste reactie te geven. Dat wil zeggen dat je niet meteen in je automatische reactie schiet. Verder word je je bewust van de momenten waarop je blokkeert, schrikt of in de verdediging gaat.

Nog steeds sneller dan zijn zoon

Deze T’ai Chi beoefen je in T’ai Chi boksen, push hands en zwaard. Meester Chen geeft nog steeds les in deze disciplines. ‘Vooral tijdens het boksen is hij op z’n sterkst. Dan is hij levendig en bruist hij van energie’, aldus Stone. ‘Met zijn 82 jaar is hij ongelooflijk snel in zijn stoten en reacties. Hij is nog steeds sneller dan zijn zoon van midden dertig’.

‘Dancing with the feeling heart’

In de jaren zestig startte William C.C. Chen zijn huidige school in New York. In die jaren gaf hij demonstraties om T’ai Chi grotere bekendheid te geven: hij sloeg planken met vuistslagen doormidden en liet zich, liggend op de grond, met een moker een rotssteen op zijn buik in stukken slaan. Na jarenlange beoefening is dat waar een mens toe in staat kan zijn, maar dat was niet zijn intrinsieke motivatie om les te geven. Behalve een gevechtskunst is het ook ‘een innerlijke oefening in het laten stromen van Chi, de levensenergie die door ieder mens stroomt’, aldus William C.C. Chen. Gestuurd vanuit het hart naar de langzame beweging van de vingers of de snelle stoten van de vuist. Hij noemt T’ai Chi Ch’uan ‘finger dancing with the feeling heart’, (vingerdansen met het voelende hart).

Robert de Niro

William C.C. Chen kreeg twee kinderen die beiden actief zijn in de T’ai Chi en vele prijzen hebben gewonnen in martial arts kampioenschappen. Zijn dochter Tiffany Chen geeft Robert de Niro les in T’ai Chi in de film The Intern, die in de Nederlandse bioscopen te zien was.

William C.C. Chen zelf bruist nog van levenslust: hij geeft maandelijks workshops binnen en buiten de VS; hij schrijft artikelen (die op zijn website te downloaden zijn en vertaald in tijdschrift TQT); en hij heeft zijn school in New York waar hij intensief lesgeeft.

Hij kan het zelf als geen ander: om contact te maken ‘Feeling with your heart’!

Marjoline Kampinga namens The Studio T’ai Chi

Deze workshop was georganiseerd door Laura Stone van The Studio T’ai Chi en Roland van Sante van T’ai Chi School Labyrint. In augustus 2016 vindt de workshop van W.C.C. Chen weer in Amsterdam plaats, georganiseerd door Maartje van Staalduijnen. Meer info binnenkort op deze website.

4 gedachten over “Workshopverslag over Grootmeester William C.C. Chen in Deventer”

  1. Goedemiddag, ik weet een leraar in Heemstede, die ook les geeft in Amsterdam en Hoofddorp. Ik doe zelf hier de William CC Chen vorm, het telefonnummer is 020-6596914.
   Groet, Anja

 1. Beste Anton,

  In verleden les gehad van Jan Langendijk. Verkorte vorm Yang stijl. Toen via de Volks Universiteit. Hij heeft/had ook zijn eigen lesrooster. Of hij nu nog les geeft of een opvolger heeft is denk ik snel te vinden op internet.

  Succes.

  Groeten,

  Hans.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven